Rozhovor Receptáře: zpěvačka Ilona Csáková

3. února 2014 v 12:37 |  Novinky
Rozhovor Receptáře: zpěvačka Ilona Csáková

Šťastná maminka čtyřletého Daniela a ročního Dominika v rozhovoru pro únorový Receptář popisuje, jak si užívá rodinný život a mateřství. Vedle jiného se učí pěstovat různé bylinky a některé druhy zeleniny.
Třeba brambory, mrkev, rajčata, česnek… Na zahradě je pěstuje výhradně bez chemických přípravků. "Tak mám aspoň přes léto jistotu, že neobsahují pesticidy a dusičnany. A teď se chystáme dokonce chovat vlastní slepice," prozrazuje Ilona Csáková.

Máte recept, jak se udržet v pohodě přes zimu?

Nijak zásadní. Zelenina ze supermarketů mi v tuhle dobu moc nechutná, takže ji pojídám střídmě. Na trhu jsou už různé doplňky stravy z přírodních vitaminů ze zeleniny i ovoce. Dávám si hlívu ústřičnou a na regeneraci ostropestřec mariánský a omega 3 nenasycené mastné kyseliny nebo kyselinu listovou. Podle toho, na co si zrovna vzpomenu.

Piju různé bylinné čaje, bílý i zelený čaj nebo vodu s citronem a gel z aloe vera. Dříve jsem dělávala zjara očistné kúry z kroupového vývaru - čistí krev podobně jako kopřivy. Letos chci hned, jak vyrostou na zahradě mladé kopřivy, uvařit je jako špenát

Ilona Csáková

Byla jste pověstná nejrůznějšími dietami. Držíte je i teď?

Diety jsou mé věčné souputnice. Geneticky mi nebylo dáno být pořád šlank, a proto jsem jich vyzkoušela spoustu. Ta nejšílenější byla, že jsem několik dnů nejedla a držela půst. Tak to bych už nedala ani náhodou. Je to mučení, hloupost a není vám dobře.

Prostě vím, že musím omezovat přísun kalorií a taky se hýbat. Jde to ruku v ruce. Po druhém porodu jsem přibrala dvacet kilo, ale mám je dole. Držím dietu, která spočívá v odbourávání tuků bez příjmu sacharidů z jídelníčku.

Jaká je vaše zimní kulinářská specialita?

Vařím tak, abychom to mohli jíst všichni včetně nejmenšího Dominika. Mně osobně chutnají pokrmy z kysaného zelí, takže vařím zelňačku, tu si dá i starší syn, mladší zatím ne.

Nebo miluju brambory s kysaným zelím, osmahlou cibulkou a slaninou. To si ale teď nedopřávám, protože brambory jsou sacharidy, což se neslučuje s mým dietním režimem.

Ilona Csáková s dětmi

Zelňačku vařím takto: Velkou cibuli nakrájím nadrobno a zpěním na domácím sádle nebo na oleji. Přidám sypanou červenou papriku a asi 350 gramů sudového zelí - nebo jeden pytlík. Promíchám, podliju vodou. Trochu osolím, přidám bobkový list, nové koření a hrst sušených hub. Nechám dusit. Po změknutí dám do polévky klobásu nakrájenou na kolečka nebo dobré uzené a povařím je. Nakonec polévku trochu zahustím zlatavou jíškou a přidám několik stroužků česneku. Brambory k polévce vařím zvlášť, aby neztvrdly.

Stala se z vás nadšená hospodyně a zahradnice snadno?

Dělám jen to, na co stačím, ale rozhodně se chci zdokonalovat. Mám několik motivací, děti a manžela, který umí díky předkům spoustu věcí na zahradě. Musím se toho ještě hodně naučit.

Co umíte z takzvaných ženských a mužských prací?

Jak jsem řekla, umím vařit, aspoň si to myslím. Ale co mě nikdy nebavilo, a tím pádem mi to ani nešlo, bylo vyšívání, háčkování, pletení, štepování… Raději zatluču hřebík, zašroubuju šroubek nebo něco vymaluju, než abych si vzala do ruky jehlice.

 


Komentáře

1 Kayla Kayla | Web | 3. února 2014 v 12:42 | Reagovat

Ahoj! Pozývam ťa na novú RPG stránku a budem veľmi rada, ak sa prídeš pozrieť. RPG je na tému "niečo ako Hunger Games, ale v 12. storočí" :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama